Budyń
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Słyszałeś, co powiedziała? Bu-dyń!
- Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o budyniu
Budyń to świetny deser ale nie sprawdza się jako sanki
- Google o budyniu
Budyń – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa Nonsensopedysty. Daleki... znaczy się DAAAAALEEEEEKI kuzyn serka Danio po siostrze brata cioci wujka, czy jakoś tak.
Z czego to jest?
Budyń składa się z:
- mleka;
- skrobi;
- parahydroksybenzoesanu metylu;
- kofeiny (budyń w wersji Cofee)
- gumy do żucia (dla nastoletnich);
- kwasu askorbinowego (ale rzadko);
- żelatyny (niekoniecznie);
- króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
- Rudego 102 (to już w ogóle przesada!);
- śladowych ilości orzechów arachidowych.
Z czym to się je?
Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów:
- kakao;
- grzybów;
- warzyw;
- opon;
- Nestea (lekka przesada);
- złota (no, bez przesady!);
- płatki;
- z musli;
- z kolegą/koleżanką;
- inny budyń;
Jak sie "go" je ?
- z miseczki (tradycyjnie);
- ze szklanki (na szybkiego);
- z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada];
- z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami).
Postacie budyniu
- w proszku;
- z mlekiem (niczym legendarne masło maślane);
- po studencku (czyli instant);
- tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie);
- chiński (kolejny raz przesada!).
Rola budyniu w świecie
Wbrew pozorom, jest to najbardziej strategiczny surowiec świata – tłukli się o niego wszyscy wielcy przywódcy.
Niestety nikt nie zdobył tego cennego surowca, bo trzeba było pójść po niego aż do spożywczego.
Konsumenci budyniu na świecie
- Nonsensopedyści – 239%;
- UK – 1%;
- Somaila – 0,7%;
- USA – 0,2%;
- Polska – 0,2%;
- Rosja – 0,2%;
- Chiny – 0,1%;
- Afganistan – 0,09%;
- Korea Północna – 0,02%;
- Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek);
- Reszta świata – 0,3%.