Sałata
Za sałatą!
- Mama o Danio
Sałata to sałata. Nie musi być zielona.
- Pani od biologii pewnego użytkownika całkiem
bez sensuz sensem o sałacie
Sałata – warzywo jednoroczne, uwielbiane szczególnie przez osoby skrupulatnie liczące kalorie i lubiące kolor zielony. Przypomina kapustę, ale z kapustą kanapki są niedobre.
Sałata to zielone, liściaste warzywo. Często można znaleźć w niej różnego rodzaju robaki. Sałata sprzyja osobom odchudzającym się mających problemy z wypuszczeniem gazów. Kiedyś była dodawana do fastfoodów, ale gdy zauważono, że przez nią popularność junk fooda spada, wyrzucili ją. Jest bardzo bogata w witaminy, np. E334, E678, E942 oraz bardzo ważny dla zdrowia i zachowania kondycji fizycznej ołów. Najbardziej bogata w ołów jest sałata przydrożna, który wyjada ze spalin samochodowych. W wiosennej sałacie występują także konieczne do utrzymania dobrej odporności immunologicznej pestycydu, głównie DDT, cyjanowodór oraz Cyklon B.
Z ciekawostek należy wspomnieć, że to właśnie za sałatą chowa się Danio – odwieczny wróg Małego Głoda.