Wodzionka
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 13:09, 15 sie 2011 autorstwa Grzeeesiek (dyskusja • edycje)
250px|right|thumb|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie magii i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką (to dopiero syf). Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kloskami i modro (niebieska) kapusta.