Glutaminian sodu

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Glutaminian sodu – biały proszek przypominający tani mefedron z teledysków Popka. Jego kod to E621. To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Jest chemiczny i powoduje śmierć. Statystycznie każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu umarł. Być może radioaktywny.

Otrzymywanie glutaminianu sodu

Tą substancje można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy go w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitację serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne. Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.

Szersze zastosowanie glutaminianu sodu

  • Podobno polepsza smak – dodawanie do jedzenia
  • Można użyć go jako szpan przed kolegami podając, że to koks
  • Sprawdzi się jako ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami
  • Posypka na ciastka teściowej