Glutaminian sodu

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Glutaminian sodu – biały proszek przypominający tani mefedron z teledysków Popka. Jego kod to E621[1]. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Powoduje śmierć. Statystycznie rzecz biorąc, każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu, umarł. Być może radioaktywny.

Otrzymywanie glutaminianu sodu

Tę substancję można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy jej w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitacje serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne. Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć, glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.

Szersze zastosowanie glutaminianu sodu

  • Dodawanie do jedzenia – podobno polepsza smak ;
  • Można użyć go do szpanowania przed kolegami udawaniem, że to koks;
  • Sprawdzi się jako ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami;
  • Posypka na ciastka teściowej.

Przypisy

  1. To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku