Cukierek z alkoholem
Wstrząśnięte, niemieszane!
Świstak o cukierkach z alkoholem
To co tygrysy lubią najbardziej!
Tygrysek po spożyciu cukierków
Cukierek z alkoholem (łac.dulcis e firewaters) – produkt wyglądający podobnie do zwykłego cukierka, lecz zupełnie od niego różny. Dzięki niezwykłemu połączeniu czekolady milki i polskiego bimbru po skonsumowaniu takiego cukierka, ma się kaca przez cały tydzień. Ze wzgledu na wyglad stosowany na imprezach organizowanych w przedszkolu i podstawówce. Wysokie spożycie tego produktu przyczynia sie do rozwoju prywatnych bimbrowni i zakładów cukierniczych, powodując tym samym spadek bezrobocia w Polsce
W Polsce dopuszczane prawnie normy alkoholu w cukierku (%) wynoszą: 97%, W Rosji: 113%. Szczególnie liczne występowanie na tzw.imprezach u świstaka, który znany jest ze swego uzależnienia od tychże słodyczy.