Hellena
Hellena- doskonale znana w Polsce i okolicach firma produkująca napoje gazowane i nie tylko.
Smaki Helleny
Czerwony- Każdy koneser wie, że czerwona Hellena to dobra Hellena. Równocześnie warto zauważyć, że jest to najczęściej występujący kolor tego zacne napoju.
Biała- Najdelikatniejszy smak i aromat powodują, że różni się od czerwonej jedynie kolorem i natężeniem gazu. Z rzadka spotykana i ogólnie mało dostępna. Najwybitniejsi znawcy Helleny cenią ją bardzo wysoko.
Żółta-najmarniejsza z Hellen, słaba, nisko gazowana i ogólnie pija ją tylko ci, którzy się nie znają na Hellenie
Zielona- limited edition. Tylko najstarsi koneserzy widzieli ją w realu i są to niepotwierdzone plotki.
Technika picia
Jak każdy wie Hellenę pije się tylko i wyłącznie z gwinta, techniką wysokoszyjkową. Dla niekumatych:
1. Złap butelkę tuż pod korkiem
2. Wstrząśnij, dla większego czadu
3. Odkręć korek i pij ile wlezie
Warto też napomnieć, że Hellenę należy pić na raz, bez zostawiania otwartej na dłużej niż 3 godziny gdyż traci wartości odżywcze i maleje poziom nasycenia gazu.
Rynek
Na starych dobrych plakietkach na Hellenie było dokładnie napisane " Podbija rynki USA i Kanady". Od 2007 napis ten zniknął- widocznie napój podbił już do końca rynki tych krajów i trzyma tam absolutny monopol.
Grupa społeczna najchętniej sięgająca po Hellenę to rolnicy, politycy i mistrzowie jogi.