Wodzionka

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 12:31, 23 cze 2008 autorstwa Sir Damiinho (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Ełek. Autor wycofanej wersji to 87.119.2.86.)

Wodzionka, wodzianka – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.

Szablon:Stubkuch