Tortilla

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 19:53, 22 lis 2011 autorstwa Sri jayawardenapura kotte (dyskusja • edycje) (nowa strona)
(różn.) ← przejdź do poprzedniej wersji • przejdź do aktualnej wersji (różn.) • przejdź do następnej wersji → (różn.)

Szablon:Zjadłbyś, ale nie zjesz Szablon:T potrawa, która mimo swojej nazwy nie jest deserem. Przyjmuje różny kształt i formę w zależności od regionu. Istnieją dziesiątki odmian tortilli, lecz tobie i tak tortilla kojarzy się tylko z tą z McDonalda.

Tortilla w Hiszpanii jest tak popularna jak we Włoszech makaron, czy we Francji ślimaki. Jest tak popularna, że nawet na urodziny zamiast tortu przygotowuje się tortillę. Jest to niezwykle zapychające danie i każdy, kto chodź raz go skosztuje od razu zaczyna rozumieć sens hiszpańskiej siesty.

Różnice między kuchniami

Tortilla meksykańska z tortillą hiszpańską wspólną mają tylko nazwę. Dla El Mexicano jest ona płaskim, okrągłym plackiem, który zostaje tworzony zazwyczaj tylko po to, by stać się później częścią bardziej skomplikowanej potrawy, np. tacos, enchiladas i innych.
Dla Hiszpanów tortilla to nie tylko potrawa – to sposób na życie. W kuchni hiszpańskiej można ją przyrządzić na co najmniej 16364 sposoby, z czego każdy przeciętny Hiszpanin zna smak przynajmniej połowy z nich. Najbardziej popularna jest tortilla chłopska, której amatorem był Sancho Pansa z Don Kichota. I z pewnością będziesz również ty po spróbowaniu przygotowanej przez siebie tortilli. A oto jak ją przygotować:

Jak przygotować tortillę

Co się będziesz pieprzył w gotowanie? W McDonaldzie już stygnął!

Szablon:Stubkuch