Bigos
Bigos – narodowa potrawa Polski. Zaraz po schaboszczaku, najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego rodaka. Dzień Bigosu obchodzimy 20 stycznia.
Składniki
Bigos to nic innego jak góra kapuchy kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa (najczęściej kiełbasy). Według przepisów cioci Stasi powinno być to mięso czerwone, zaczerpnięte z dupy krowy. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są:
- bulion (najlepiej marki Bulion);
- grzyby suszone;
- cebula;
- przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy;
- odrobinę miłości...I wołowinki;
- i inne takie, ale kogo to obchodzi, ważne, że smaczne.
Przyrządzanie
Kapuchę razem z bulionem miąchamy, miąchamy i miąchamy. Do wymiąchanej kapuchy z bulionem dodajemy mięcho i nadal miąchamy. Cebulę i przyprawy również miąchamy[1]. Ważnym Dość istotnym elementem jest ugotowanie potrawy, bo jak nie to g z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć.Jak śmierdzi to znaczy, że do jedzenia się nie nadaje. A jak się nie nadaje to dupa jesteś i nie umiesz potrawy narodowej ugotować !!!. Dobry bigos nakładamy na talerz, a jak się nie zje to trzyma się tak długo aż spleśnieje, bo szkoda wyrzucać tak pięknej potrawy. Na "bigospleś" patrzysz się tak długo aż mama go nie wyrzuci ( głupia dupa nie wie co dobre).
Niektórzy dodają do bigosu pomidory, albo koncentrat. To nie jest właściwe działanie, bo wychodzi im zupa pomidorowa z kapustą.Ble.
Uwaga:Uprzedzając pytania, odpowiadamy: Nie, keczup się nie nadaje!
Bigos na winie
Najpopularniejszy rodzaj bigosu został określony potoczną nazwą bigos na winie. Sposób przyrządzenia takiego bigosu został wyjaśniony równie potocznym określeniem: Co się nawinie to do bigosu.
Przypisy
- ↑ Cokolwiek by to znaczyło