Musztarda
Szablon:Tpotrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. W Polsce najczęściej spożywana po obiedzie. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent ketchupu. Wymyślona przez Kamila i Stanisławę z Wólki Kosowskiej.
Rodzaje musztard
- Szablon:Tprodukowane tylko w Kielcach.
- Szablon:Tstrasznie niedobra, będąca przyprawą w przyprawie. Taki kawior dla ubogich.
- Szablon:Tprodukowana przez kamis, bardzo popularna w Polsce.
- Szablon:Tmega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w armii.
Historia
Powstanie musztardy datuje się na początek XVI w. naszej ery, kiedy to migracje ludów nadreńskich przyniosły ze sobą na tereny Polski słynne do dziś materace gorczycowe. Źródła historyczne i tradycje przetrwałe w folklorze Mazowsza wskazują na Kamila i Stanisławę zamieszkałych w ówczesnej Wolce Kosowskiej (nazwa współczesna: Wólka Kosowska) jako twórców Musztardy. Przypadek sprawił, że pani Stanisława wylała podczas libacji alkoholowej skwaśniałe wino na przez lata ucierany ciałami mieszkańców materac gorczycowy. W pijackim amoku pan Kamil rozerwał mokry materac i spożył powstałą żółtawą mieszankę.
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.