Zupa pomidorowa

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 18:53, 23 sty 2013 autorstwa Facefoofie (dyskusja • edycje) (Napisałem wszystko od nowa poprzednia wersje zostawilem na górze.)

Zupa pomidorowa, pomidorówka – wbrew obiegowej opinii nie jest nowym typem radzieckiej łodzi atomowej. Zupa pomidorowa to potrawa z (uwaga!) pomidorów! Ministerstwo Zdrowia potwierdza kilka przypadków śmierci spowodowanej zupą pomidorową, np. Pan Henio spod monopolowego zmarł w wyniku ugotowania zupy ze spleśniałych pomidorów zbieranych przez Polaków we Włoszech. Ulubiona potrawa Adama Miauczyńskiego.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.


 Zupa pomidorowa

- rodzaj zupy ( patrz hasło zupa ) który 

dzieli sie podstawowo na pomidorową z ryżem i z makaronem.

Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu

nieszczęść. Jak głosi legenda myszy zjadły Popiela bo nie

chciały jeść pomidorowej z makaronem a ryzu nie było.


Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie;

znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku

przez Jana Pomidorovova (XII wiecznego rosyjskiego

handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową

oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory (żeby

sie nie zmarnowały). Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów

w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów (

rozmnożenie pomidorowej, zamiana rosołu w pomidorową,

zamiana pomidorowej w rosół i wiele innych)

Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza a

przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i tak wnet potrawa

ta zakrólowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem

uwielbienia. Na przestrzeni wieków opiewają ją w pieśniach

wierszach obrazach i innych dziełach sztuki:

Krótka rozprawa "O sposobach wielu na soup di

pomidoroviensis" Mikołaj Rej

Fraszka "na zupę pomidorową:

"Nie masz w życiu większe doznanie jak talerz pomidorowej smakuje tegoż co się po tym stanie nic w świecie nie dorównuje" Jan Kochanowski

"Bez zupy (pomidorowej) egzystencja jest do d*py" Johann Wolfgang von Goethe


Wyższość pomidorowej nad rosołem w swych piosenkach podkresla piosenkarka Dioda. W jednym z wywiadów powiedziała: "z rosłu można zrobić kazdą zupę a pomidorowa jest tylko jedna"


Podstawowy skład zupy pomidorowej: - woda z kranu - najtańszy koncentrat w dużym słoiku - sól i pieprz do smaku - dodatki ( makaron, ryż z TESCO, śmietana - jak nie ma

może być browar tylko pity z rana )


ciekawostki:

- najwiekszy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich - pomidorowa w wersji sudenckiej ma mniej kalorii niz tik taki - jesli chcesz z pomidorowej zrobic rosół przelej ją przez sitko