Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa, pomidorówka – wbrew obiegowej opinii nie jest nowym typem radzieckiej łodzi atomowej. Zupa pomidorowa to potrawa z (uwaga!) pomidorów! Ministerstwo Zdrowia potwierdza kilka przypadków śmierci spowodowanej zupą pomidorową, np. Pan Henio spod monopolowego zmarł w wyniku ugotowania zupy ze spleśniałych pomidorów zbieranych przez Polaków we Włoszech. Ulubiona potrawa Adama Miauczyńskiego.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.
Zupa pomidorowa
- rodzaj zupy ( patrz hasło zupa ) który
dzieli sie podstawowo na pomidorową z ryżem i z makaronem.
Podział ten istniał od zawsze i był przyczyną wielu
nieszczęść. Jak głosi legenda myszy zjadły Popiela bo nie
chciały jeść pomidorowej z makaronem a ryzu nie było.
Zupa pomidorowa to potrawa popularna na całym świecie;
znana od starożytności na nowo odkryta w drodze przypadku
przez Jana Pomidorovova (XII wiecznego rosyjskiego
handlarza podrabianą wódką), który przez swoją zawodową
oszczędność dodał do rosołu przeterminowane pomidory (żeby
sie nie zmarnowały). Pierwsze zapisy pochodzą z apokryfów
w których spisano cuda dokonywane przez Apostołów (
rozmnożenie pomidorowej, zamiana rosołu w pomidorową,
zamiana pomidorowej w rosół i wiele innych)
Do Polski zupę pomidorową przywiozła królowa Bona Sforza a
przepis rozpowszechnił Zygmunt III Waza i tak wnet potrawa
ta zakrólowała na polskich stołach. Stała się przedmiotem
uwielbienia. Na przestrzeni wieków opiewają ją w pieśniach
wierszach obrazach i innych dziełach sztuki:
Krótka rozprawa "O sposobach wielu na soup di
pomidoroviensis" Mikołaj Rej
Fraszka "na zupę pomidorową:
"Nie masz w życiu większe doznanie jak talerz pomidorowej smakuje tegoż co się po tym stanie nic w świecie nie dorównuje" Jan Kochanowski
"Bez zupy (pomidorowej) egzystencja jest do d*py" Johann Wolfgang von Goethe
Wyższość pomidorowej nad rosołem w swych piosenkach podkresla piosenkarka Dioda. W jednym z wywiadów powiedziała:
"z rosłu można zrobić kazdą zupę a pomidorowa jest tylko jedna"
Podstawowy skład zupy pomidorowej:
- woda z kranu
- najtańszy koncentrat w dużym słoiku
- sól i pieprz do smaku
- dodatki ( makaron, ryż z TESCO, śmietana - jak nie ma
może być browar tylko pity z rana )
ciekawostki:
- najwiekszy gar do gotowania zupy pomidorowej odkryto podczas budowy obwodnicy miasta Pudliszki. Naczynie pochodzi z epoki brązu i może pomieścić 300 jaskółek afrykańskich - pomidorowa w wersji sudenckiej ma mniej kalorii niz tik taki - jesli chcesz z pomidorowej zrobic rosół przelej ją przez sitko