Chrzan
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Chrzan - (łac. Petroselinum igneus) rodzaj białego warzywa, dla laików złośliwie udającego pietruszkę. Różnicę między chrzanem a pietruszką najlepiej widać po tym, że chrzan jest w stanie przeżreć połowę rzeczy na tym świecie, a pietruszka nie. Werbalna forma chrzanu to tak zwany ochrzan. Chrzan składa się z części zielonej oraz części bladej, która znajduje się pod ziemią. Polska nazwa chrzanu wywodzi się od dźwięków powstających w krtani człowieka skutkiem nadmiernego spożycia chrzanu na raz i bez niczego.
Czynności związane z chrzanem
Chrzan jest obecny ciałem lub duchem w prawie wszystkich dziedzinach życia. Przejawia się on między innymi przez:
- nadmierne chrzanienie - chrzanienie słowne mogące być spowodowane nadużyciem chrzanu i uszkodzeniem funkcji myślowych.
- schrzanienie - skierowanie danej rzeczy do chrzanu. Jeśli lubimy różnorodne smaki możemy też spieprzyć.
- pochrzanienie - odnoszące się do osób, związane ze słabą pracą myśli logicznej, często występujące razem z chrzanieniem.
- dochrzanienie - często kulinarne chrzanienie niesłowne
- zachrzanienie - dochrzanienie kulinarne z bardzo dużą przewagą chrzanu, często skutkujące punktem następnym
- przechrzanienie - nadmierne zachrzanienie, doprowadzające do schrzanienia
- podchrzanienie - dochrzanienie bez przechrzanienia
- uchrzanienie - pogrążenie w chrzanie, lub sytuacji schrzanionej
- chrzrz... - dźwięk wydawany podczas chrapania
- ...an... - stęknięcie wydawane podczas chrapania
Odwieczne prawidła chrzanu
- Chrzanem się chrzani, choć chrzan się nie chrzani.
- Jak raz już się jednak coś schrzani, to jest to do chrzanu na zawsze, lecz niekoniecznie z chrzanem.
- Schrzanić chrzan można, ale nie chrzaniąc go.
- Chrzan nie jest do chrzanu tylko do smaku.
- Jak chrzan jest nie do smaku, to rzecz jest do chrzanu.
- Sprawa się pochrzanić może i bez chrzanu.