Cukierek
Cukierek- słodki kusiciel, rozpraszacz lekcji, przerywacz diety bezcukierkowej, który może być zarówno czekoladowy jak i nieczekoladowy. Zanim jakiś geniusz wymyślił cukierki, dzieci zajadały się cukrem z cukierniczki. W czasach bezcukierkowca, kiedy nastąpiło manko wyrobów słodkich, dzieci wkładały palca do cukierniczki i brały cukier. Była to alternatywa dla tradycyjnego lizaka.
Rodzaje i charakterystyka cukierków
Cukierek pierdopędny- cukierek, który wywołuje u dzieci reakcje alergiczne, przez co może wydzielić się trójsraczkan sodu i czterosmrodzian kapusty. Takie cukierki można nabyć na stoiskach. Pod przykrywką cukiereczków sprzedają dzieciom literalne świństwo paskudztwo.
Cukierek słodki- wszystkie żelki, mordoklejki, czekoladki należą do tej grupy. Takie cukierki mogą wywoływać skutki uboczne m.in, rozwój przemysłu cukru białego, zasłodzenie pocukierkowe, zaklejone zęby od krówek itp.
Cukierek przeciwlekcjowy- jeden niewinny cukierek, który wywołuje klęskę ogólnoszkolną. Jest to w wielu przekonaniach krówka ciągutka. Nauczyciel widząc zaklejone buzie daje dzieciom spokój i odwołuje klasówkę.