Mortadela

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 17:26, 16 kwi 2007 autorstwa 88.156.210.46 (dyskusja) (nowa strona)
(różn.) ← przejdź do poprzedniej wersji • przejdź do aktualnej wersji (różn.) • przejdź do następnej wersji → (różn.)

mortadela-królowa polskich stołów. Pochodzi z Itali krainy zwanej nie wiadomo czemu przez polaków WŁOCHAMI składa się głównie z wymion i penisów bydlęcych. Z mortadeli można zrobić wiele rzeczy np

  • schabowy
  • sałatkę z tuńczyka
  • koło zapasowe
  • nunczako
  • tonfe
  • torpede dalekiego zasiegu
  • korek do wina

Słowo mortadela wywodzi się prawdopodobnie z prasłowiańskiego Mordu na adeli. Adela była to koza wodza apaczów którą zabito rytualnie by z jej wymion zrobić kiełbasopodobny wyrób. Mit ten opisał znany NRDowski poeta i trubadur Maj KarolPlik:Przyklad.jpg