Kebab
Kebab – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Ze względu na śmieszną, uchachachową nazwę, "kebab" jest stosowany jako przezwisko, będące wyrazem niechęci lub sympatii do danej osoby. Jest chętnie mantrowana przez głodnych studentów oraz młodzież która już nie ma sie z czego śmiać.
Nazwa "kebab" w 1939 roku została uznana za najświętszy wyraz świata, w konkursie "Najpiękniejsze imię Boga". W hołdzie i w dowód pobożności Adi H. wytatuował ją na swojej klacie. W jego ślady poszli Bracia Kaczyńscy (w hołdzie poległych krewniaków zawiniętych w bułkę) oraz niejakija Rafalala (dla jaj).
Odmiana przez przypadki
l. poj. l.mn
M kebab kebaby D kebaba kebabów C kebabowi kebabom B kebaba kebaby N kebabem kebabami Msc kebabie kebabach W kebabie! kebaby!
Kebab w Polsce
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.
Krytyka
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.