Zupa błyskawiczna

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Zupka chińska – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Ando jako recepta na głód. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.

Ciekawostki

  • Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze i ciastka.
  • W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
  • Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu
  • Rosół z kury produkowany w wyżej wymienionym mieście ze świeżego mięska, świeżo upolowanego szczura.
  • Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie często stanowią ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci (nie licząc studentów medycyny) albo kloszardzi) i ludzi leniwych.
  • Jest najczęsciej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.


Smacznego!


Szablon:Stubkuch