Musztarda
Musztarda - plazma powstająca na bazie gorczycy i octu, często z dodatkiem majonezu. Została wynaleziona kilka lat po Chrystusie, w starożytnym Rzymie. Najczęściej stosowana jest jako przyprawa o niepowtarzalnym smaku, którą, jak podają niektóre mitologiczne źródła, olimpijscy bogowie smarowali ambrozję. Stąd też wzięła się obiegowa opinia, że została podarowana ludzkości przez Prometeusza razem z ogniem.
Znane są jej właściwości lecznicze - jest bakteriobójcza, łagodzi od wewnątrz bóle reumatyczne, przez co działa lepiej niż kremy, pobudza trawienie tłuszczu, obniża ciśnienie krwi, niszczy komórki rakowe, cofa efekty jaskry, przywraca czucie w kończynach, stymuluje tworzenie się powiązań nerwowych, zapobiega siwieniu włosów i nadmiernym gazom. Mówi to, że ludzie w cale się tak źle nie odżywiają, bo statystycznie musztardę kocha o 0,12 % więcej osób niż ketchup.
Na potrzeby sprzedawania musztardy, za PRL-u zaprojektowano legendarne naczynia nazwane musztardówkami, które było używane wtedy jako szklanki do picia polskiej gorzałki. Wykazano naukowo, że denko wypalało się dopiero po pięćdziesięciu ośmiu dniach od napełnienia. Musztardówki zaczęły być wtedy wykorzystywane do porównywania siły alkoholi. Gorzałkę pobił tylko denaturat.