Musztarda

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Musztardaplazma powstająca na bazie gorczycy i octu, często z dodatkiem majonezu. Najczęściej stosowana jest jako przyprawa o niepowtarzalnym smaku, którą, jak podają niektóre mitologiczne źródła, olimpijscy bogowie smarowali ambrozję. Stąd też wzięła się obiegowa opinia, że została podarowana ludzkości przez Prometeusza razem z ogniem.

Własności musztardy

Znane są jej właściwości lecznicze – jest bakteriobójcza, łagodzi od wewnątrz bóle reumatyczne, przez co działa lepiej niż kremy; pobudza trawienie tłuszczu, obniża ciśnienie krwi, niszczy komórki rakowe, cofa efekty jaskry, przywraca czucie w kończynach, stymuluje tworzenie się połączeń nerwowych, zapobiega siwieniu włosów i nadmiernym gazom. Daje to dowód, że ludzie wcale się tak źle nie odżywiają, bo statystycznie musztardę kocha o 0,12 % więcej osób niż ketchup.

Musztarda a musztardówka

Na potrzeby sprzedawania musztardy, za PRL-u zaprojektowano legendarne naczynia nazwane musztardówkami, które było używane wtedy jako szklanki do picia polskiej gorzałki. Wykazano naukowo, że denko wypalało się dopiero po pięćdziesięciu ośmiu dniach od napełnienia. Musztardówki zaczęły być wtedy wykorzystywane do porównywania siły alkoholi. Gorzałkę pobił tylko denaturat.