Bigos
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Bigos – narodowa potrawa Polski, zaraz po schaboszczaku najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego rodaka.
Składniki
Bigos to nic innego jak góra kapuchy kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa, najczęściej kiełbasy, choć według oficjalnych przepisów cioci Stasi powinno być do tego użyte mięso czerwone, czyli inaczej z dupy krowy. Innymi, aczkolwiek nie mniej ważnymi (no może trochę) składnikami są:
- bulion (najlepiej marki Bulion)
- grzyby suszone
- cebula
- przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy
- i inne takie, ale kogo to obchodzi
Przyrządzanie
Kapuchę miąchamy, miąchamy i miąchamy razem z bulionem, dodajemy mięcho i miąchamy, cebulę – miąchamy, przyprawy (tak, miąchamy). Ważnym Dość istotnym elementem przygotowania potrawy jest fakt, iż trzeba to wszystko ugotować, bo jak nie to g z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć.