Bigos

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Bigos – narodowa potrawa Polski. Zaraz po schaboszczaku, najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego rodaka.

Składniki

Bigos to nic innego jak góra kapuchy kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa (najczęściej kiełbasy). Według przepisów cioci Stasi powinno być to mięso czerwone, zaczerpnięte z dupy krowy. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są:

  • bulion (najlepiej marki Bulion);
  • grzyby suszone;
  • cebula;
  • przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy;
  • odrobinę miłości...I wołowinki;
  • i inne takie, ale kogo to obchodzi, ważne, że smaczne.

Przyrządzanie

Kapuchę razem z bulionem miąchamy, miąchamy i miąchamy. Do wymiąchanej kapuchy z bulionem dodajemy mięcho i nadal miąchamy. Cebulę i przyprawy również miąchamy[1]. Ważnym Dość istotnym elementem jest ugotowanie potrawy, bo jak nie to gCenzura2.png z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć.

Bigos na winie

Najpopularniejszy rodzaj bigosu został określony potoczną nazwą bigos na winie. Sposób przyrządzenia takiego bigosu został wyjaśniony równie potocznym określeniem: Co się nawinie to do bigosu.

Przypisy

  1. Cokolwiek by to znaczyło