Wodzionka

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 19:37, 9 paź 2010 autorstwa Artur21 (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 83.10.211.93. Autor wycofanej wersji to 83.30.6.190.)
Provided ID could not be validated.
Provided ID could not be validated.

Wodzionka, wodzianka – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.

Potrawa zyskała popularność dzięki ślunskim chłopokom, którzy śpiewali instrukcję obsługi. Szablon:Stubkuch