Frytki
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
A może frytki do tego?
- Frytki w słynnej anegdocie
Frytki, frytki dla każdego, dla dużego i małego
- Frytki według Gracjana Roztockiego
Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularne w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w Polsce zagłębie frytkowe.
- Największa inwestycja ketchupa to popularne w Egipcie frytencje.
- Tłuszcz do smażenia kopytek jest wymieniany raz na 20 lat. Z tego powodu producja jaj i wyprzedaż frytek Europejczykom i Amerykanom uważana jest przez antyterrorystów za broń masowego naboju jest skuteczniejsza od ataków samobójczych.
- Frytki są jedynym sposobem aby kupić 9 ziemniaków w cenie dwóch dekagramów.