Frytki

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Plik:Frytki.jpg
Weeeź jedną, nikt nie zauważy...

A może frytki do tego?

Frytki w słynnej anegdocie

Frytki, frytki dla każdego, dla dużego i małego

Frytki według Gracjana Roztockiego

Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularne w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.

Ciekawostki

  • W Częstochowie znajduje się największe w Polsce zagłębie frytkowe.
  • Największa inwestycja ketchupa to popularne w Egipcie frytencje.
  • Tłuszcz do smażenia kopytek jest wymieniany raz na 20 lat. Z tego powodu producja jaj i wyprzedaż frytek Europejczykom i Amerykanom uważana jest przez antyterrorystów za broń masowego naboju jest skuteczniejsza od ataków samobójczych.
  • Frytki są jedynym sposobem aby kupić 9 ziemniaków w cenie dwóch dekagramów.

Zobacz też

Szablon:Stubkuch