Wodzionka
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 11:27, 25 maj 2011 autorstwa 77.113.18.214 (dyskusja)
Provided ID could not be validated.
Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb,najlepiej podpieczony(grzanki),ząbek czosnku,łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek.Koniecznie magii i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiegou naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki.Do dziś idealna potrawa na zimowe dni.Goroje ją nie znają ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką.Sląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kloskami i modro (niebieska) kapusta.Oczywista musi być kompot