Budyń: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Terrapodian. Autor wycofanej wersji to 158.75.60.235.)
(Ale ze mnie lama, wandalizuję Nonsensopedię...)
Linia 1: Linia 1:
Budyń to deser. A dokładniej śniadanie...obiad...nic z wymienionych...
[[Plik:1001 przepisów na Budyń.PNG|thumb|right|200px|Książka pt. ''1001 przpsiuf na budyń'']]
{{cytat|Słyszałeś, co powiedziała? Bu-dyń!|Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o '''budyniu'''}}
{{cytat|Budyń to świetny deser ale nie sprawdza się jako sanki|[[Google]] o '''budyniu'''}}
{{cytat|– Czym się różni sperma od budyniu?<br />– Spróbuj budyniu!|[[Porzekadło starosłowiańskie]] o '''budyniu'''}}

'''Budyń''' – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa [[Nonsensopedysta|Nonsensopedysty]]. Daleki, ...znaczy DALEEEKI kuzyn serka Danio po siostrze babci cioci wujka lub podobnie.

== Z czego to jest? ==
Budyń składa się z:
* mleka;
* skrobi;
* parahydroksybenzoesanu metylu;
* kofeiny (budyń w wersji Cofee)
* gumy do żucia (dla nastoletnich);
* kwasu askorbinowego (ale rzadko);
* żelatyny (niekoniecznie);
* króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
* niewielkiej ilości odpadów z Czarnobyla;
* Rudego 102;
* śladowych ilości orzechów arachidowych;
* wielkiego pomidora wraz z jajkiem oraz (szczyptą) cynamonu;
* może zawierać śladowe ilości kiełbasy;
* opakowania (proszek musi gdzieś się podziać).

== Z czym to się je? ==
Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów:
* kakao;
* grzybów;
* warzyw;
* opon;
* Nestea;
* złota;
* płatki;
* z musli;
* z kolegą/koleżanką;
* inny budyń.

== Jak się to je? ==
Istnieje kilka prastarych sposobów:
* z miseczki (tradycyjnie);
* ze szklanki (na szybkiego);
* z piersiówki (na imprezie);
* z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada];
* z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami);
* z muszli (zwykle po imprezie).

== Postacie budyniu ==
To zależy od nastroju masy, która jednak występuje głównie:
* w proszku;
* z mlekiem (niczym legendarne masło maślane);
* po studencku (czyli instant);
* tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie);
* chiński;
* turecki (w formie kebaba);
* w postaci [[Sanki|sanek]].

== Narzędzia do zjedzenia budyniu==
* szpadlem, ewentualnie łopatą;
* widelcem;
* palcami (w Chinach je się pałeczkami);
* szczotką.

== Rola budyniu w świecie ==
Wbrew pozorom jest to najbardziej strategiczny surowiec świata – tłukli się o niego wszyscy wielcy przywódcy.

Niestety nikt nie zdobył tego cennego surowca, ''bo''/''dlatego że''/''ponieważ'' trzeba było pójść po niego aż do spożywczego.

== Konsumenci budyniu na świecie ==
* Nonsensopedyści – 239%;
* UK – 1%;
* Somalia – 0,7%;
* USA – 0,2%;
* Polska – 0,2%;
* Rosja – 0,2%;
* Chiny – 0,1%;
* Afganistan – 0,09%;
* Korea Północna – 0,02%;
* Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek);
* Wolne Miasto Kraków – 0,00002% (produkcja budyniu ''Lajkonik'');
* Reszta świata – 0,3%;
* Opole – 67%;
* Opole na bis – 10%;
* Polscy studenci – 312% (błotny);
* Starsi ludzie – 101,5% (zmuszeni brakiem zębów).

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 14:24, 8 paź 2010

Budyń to deser. A dokładniej śniadanie...obiad...nic z wymienionych...