Budyń: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Terrapodian. Autor wycofanej wersji to 158.75.60.235.) |
(Ale ze mnie lama, wandalizuję Nonsensopedię...) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
Budyń to deser. A dokładniej śniadanie...obiad...nic z wymienionych... |
|||
[[Plik:1001 przepisów na Budyń.PNG|thumb|right|200px|Książka pt. ''1001 przpsiuf na budyń'']] |
|||
{{cytat|Słyszałeś, co powiedziała? Bu-dyń!|Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o '''budyniu'''}} |
|||
{{cytat|Budyń to świetny deser ale nie sprawdza się jako sanki|[[Google]] o '''budyniu'''}} |
|||
{{cytat|– Czym się różni sperma od budyniu?<br />– Spróbuj budyniu!|[[Porzekadło starosłowiańskie]] o '''budyniu'''}} |
|||
'''Budyń''' – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa [[Nonsensopedysta|Nonsensopedysty]]. Daleki, ...znaczy DALEEEKI kuzyn serka Danio po siostrze babci cioci wujka lub podobnie. |
|||
== Z czego to jest? == |
|||
Budyń składa się z: |
|||
* mleka; |
|||
* skrobi; |
|||
* parahydroksybenzoesanu metylu; |
|||
* kofeiny (budyń w wersji Cofee) |
|||
* gumy do żucia (dla nastoletnich); |
|||
* kwasu askorbinowego (ale rzadko); |
|||
* żelatyny (niekoniecznie); |
|||
* króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne); |
|||
* niewielkiej ilości odpadów z Czarnobyla; |
|||
* Rudego 102; |
|||
* śladowych ilości orzechów arachidowych; |
|||
* wielkiego pomidora wraz z jajkiem oraz (szczyptą) cynamonu; |
|||
* może zawierać śladowe ilości kiełbasy; |
|||
* opakowania (proszek musi gdzieś się podziać). |
|||
== Z czym to się je? == |
|||
Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów: |
|||
* kakao; |
|||
* grzybów; |
|||
* warzyw; |
|||
* opon; |
|||
* Nestea; |
|||
* złota; |
|||
* płatki; |
|||
* z musli; |
|||
* z kolegą/koleżanką; |
|||
* inny budyń. |
|||
== Jak się to je? == |
|||
Istnieje kilka prastarych sposobów: |
|||
* z miseczki (tradycyjnie); |
|||
* ze szklanki (na szybkiego); |
|||
* z piersiówki (na imprezie); |
|||
* z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada]; |
|||
* z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami); |
|||
* z muszli (zwykle po imprezie). |
|||
== Postacie budyniu == |
|||
To zależy od nastroju masy, która jednak występuje głównie: |
|||
* w proszku; |
|||
* z mlekiem (niczym legendarne masło maślane); |
|||
* po studencku (czyli instant); |
|||
* tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie); |
|||
* chiński; |
|||
* turecki (w formie kebaba); |
|||
* w postaci [[Sanki|sanek]]. |
|||
== Narzędzia do zjedzenia budyniu== |
|||
* szpadlem, ewentualnie łopatą; |
|||
* widelcem; |
|||
* palcami (w Chinach je się pałeczkami); |
|||
* szczotką. |
|||
== Rola budyniu w świecie == |
|||
Wbrew pozorom jest to najbardziej strategiczny surowiec świata – tłukli się o niego wszyscy wielcy przywódcy. |
|||
Niestety nikt nie zdobył tego cennego surowca, ''bo''/''dlatego że''/''ponieważ'' trzeba było pójść po niego aż do spożywczego. |
|||
== Konsumenci budyniu na świecie == |
|||
* Nonsensopedyści – 239%; |
|||
* UK – 1%; |
|||
* Somalia – 0,7%; |
|||
* USA – 0,2%; |
|||
* Polska – 0,2%; |
|||
* Rosja – 0,2%; |
|||
* Chiny – 0,1%; |
|||
* Afganistan – 0,09%; |
|||
* Korea Północna – 0,02%; |
|||
* Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek); |
|||
* Wolne Miasto Kraków – 0,00002% (produkcja budyniu ''Lajkonik''); |
|||
* Reszta świata – 0,3%; |
|||
* Opole – 67%; |
|||
* Opole na bis – 10%; |
|||
* Polscy studenci – 312% (błotny); |
|||
* Starsi ludzie – 101,5% (zmuszeni brakiem zębów). |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 14:24, 8 paź 2010
Budyń to deser. A dokładniej śniadanie...obiad...nic z wymienionych...