Budyń

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Plik:1001 przepisów na Budyń.PNG
Książka pt. 1001 przpsiuf na budyń

Słyszałeś, co powiedziała? Bu-dyń!

Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o budyniu

Budyń to świetny deser ale nie sprawdza się jako sanki

Google o budyniu

Budyń – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa Nonsensopedysty. Daleki... znaczy się DAAAAALEEEEEKI kuzyn serka Danio po siostrze brata cioci wujka, czy jakoś tak.

Z czego to jest?

Budyń składa się z:

  • mleka;
  • skrobi;
  • parahydroksybenzoesanu metylu;
  • kofeiny (budyń w wersji Cofee)
  • gumy do żucia (dla nastoletnich);
  • kwasu askorbinowego (ale rzadko);
  • żelatyny (niekoniecznie);
  • króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
  • Rudego 102 (to już w ogóle przesada!);
  • śladowych ilości orzechów arachidowych.

Z czym to się je?

Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów:

  • kakao;
  • grzybów;
  • warzyw;
  • opon;
  • Nestea (lekka przesada);
  • złota (no, bez przesady!).

Jak sie "go" je ?

  • z miseczki (tradycyjnie);
  • ze szklanki (na szybkiego);
  • z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada];
  • z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami).

Postacie budyniu

  • w proszku;
  • z mlekiem (niczym legendarne masło maślane);
  • po studencku (czyli instant);
  • tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie);
  • chiński (kolejny raz przesada!).

Rola budyniu w świecie

Wbrew pozorom, jest to najbardziej strategiczny surowiec świata – tłukli się o niego wszyscy wielcy przywódcy.

Niestety nikt nie zdobył tego cennego surowca, bo trzeba było pójść po niego aż do spożywczego.

Konsumenci budyniu na świecie

  • Nonsensopedyści – 239%;
  • UK – 1%;
  • Somaila – 0,7%;
  • USA – 0,2%;
  • Polska – 0,2%;
  • Rosja – 0,2%;
  • Chiny – 0,1%;
  • Afganistan – 0,09%;
  • Korea Północna – 0,02%;
  • Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek)
  • Reszta świata – 0,3%.