Chleb ze smalcem: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Jurek: Półpauzy są dobre) |
M (dr. int., linkfix., +grafika) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|Kolejny dzień przynosi nam '''chleb ze smalcem'''|[[Grupa Operacyjna]] o ulubionej potrawie}} |
{{cytat|Kolejny dzień przynosi nam '''chleb ze smalcem'''|[[Grupa Operacyjna]] o ulubionej potrawie}} |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
==Jak to zrobić?== |
==Jak to zrobić?== |
||
[[Plik:Smalec.png|thumb|300px|''Biedactwo'' powiadasz...]] |
|||
===Składniki=== |
===Składniki=== |
||
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki: |
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki: |
||
*[[ |
*[[chleb]] – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce; |
||
*[[ |
*[[smalec]] – jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym<ref>Plazma też może być</ref>; |
||
*[[ |
*[[nóż]]; |
||
* |
*przyprawy do smaku. |
||
===Przygotowanie=== |
===Przygotowanie=== |
||
#Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4. |
#Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4. |
||
#Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce! |
#Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce! |
||
#A nie mówiłem! Leć szybko po |
#A nie mówiłem! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry. |
||
#Otwórz opakowanie w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach. |
#Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach. |
||
#Posyp kanapki solą, [[pieprz]]em, szafranem, cynamonem. |
#Posyp kanapki solą, [[pieprz]]em, szafranem, cynamonem. |
||
#Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem! |
#Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem! |
||
Linia 20: | Linia 21: | ||
==Odmiany chleba ze smalcem== |
==Odmiany chleba ze smalcem== |
||
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.: |
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.: |
||
* |
* {{t|chleb ze smalcem i [[cebula|cebulą]]}}najbardziej znana odmiana; |
||
* |
* {{t|chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem}}delikatniejsza wersja tej powyżej; |
||
* |
* {{t|chleb ze smalcem i z ogórkiem}}dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi; |
||
* |
* {{t|chleb ze smalcem i szynką}}popularny, gdy skończy się [[masło]]; |
||
* |
* {{t|chleb ze smalcem i z miodem}}jak kto lubi... |
||
==Popularność== |
==Popularność== |
||
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują |
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem<ref>Zawinięty w „Trybunę Ludu”</ref> był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach. |
||
{{przypisy}} |
{{przypisy}} |
Wersja z 21:51, 29 wrz 2011
Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem
- Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie
Szablon:Tprawdziwa potrawa narodowa Polaków. Spożywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.
Jak to zrobić?
Składniki
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki:
- chleb – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce;
- smalec – jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym[1];
- nóż;
- przyprawy do smaku.
Przygotowanie
- Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
- Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
- A nie mówiłem! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
- Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
- Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
- Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!
Odmiany chleba ze smalcem
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:
- Szablon:Tnajbardziej znana odmiana;
- Szablon:Tdelikatniejsza wersja tej powyżej;
- Szablon:Tdobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi;
- Szablon:Tpopularny, gdy skończy się masło;
- Szablon:Tjak kto lubi...
Popularność
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.