Chleb ze smalcem: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (O to Wam chodziło?) |
Ponury bot (dyskusja • edycje) M (Robot wykonał kosmetyczne poprawki) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[ |
[[Plik:smalec chleb.jpg|thumb|200px|Chcesz gryza?]] |
||
{{cytat|Kolejny dzień przynosi nam '''chleb ze smalcem'''.|[[Grupa Operacyjna]] o ulubionej potrawie}} |
{{cytat|Kolejny dzień przynosi nam '''chleb ze smalcem'''.|[[Grupa Operacyjna]] o ulubionej potrawie}} |
||
{{t}}prawdziwa potrawa narodowa [[Polacy|Polaków]]. Spożywany zwłaszcza przez ludność z [[wieś|terenów wiejskich]]. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne. |
{{t}}prawdziwa potrawa narodowa [[Polacy|Polaków]]. Spożywany zwłaszcza przez ludność z [[wieś|terenów wiejskich]]. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne. |
||
==Jak to zrobić?== |
== Jak to zrobić? == |
||
[[Plik:Smalec.png|thumb|300px|''Biedactwo'' powiadasz...]] |
[[Plik:Smalec.png|thumb|300px|''Biedactwo'' powiadasz...]] |
||
===Składniki=== |
=== Składniki === |
||
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki: |
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki: |
||
*[[chleb]] – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce; |
*[[chleb]] – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce; |
||
Linia 12: | Linia 12: | ||
*przyprawy do smaku. |
*przyprawy do smaku. |
||
===Przygotowanie=== |
=== Przygotowanie === |
||
#Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4. |
#Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4. |
||
#Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce! |
#Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce! |
||
Linia 20: | Linia 20: | ||
#Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem! |
#Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem! |
||
==Odmiany chleba ze smalcem== |
== Odmiany chleba ze smalcem == |
||
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.: |
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.: |
||
* {{t|chleb ze smalcem i [[cebula|cebulą]]}}najbardziej znana odmiana; |
* {{t|chleb ze smalcem i [[cebula|cebulą]]}}najbardziej znana odmiana; |
||
Linia 28: | Linia 28: | ||
* {{t|chleb ze smalcem i z miodem}}jak kto lubi... |
* {{t|chleb ze smalcem i z miodem}}jak kto lubi... |
||
==Popularność== |
== Popularność == |
||
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem<ref>Zawinięty w „Trybunę Ludu”</ref> był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach. |
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem<ref>Zawinięty w „Trybunę Ludu”</ref> był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach. |
||
{{przypisy}} |
{{przypisy}} |
||
[[ |
[[Kategoria:Potrawy]] |
Wersja z 14:33, 31 gru 2011
Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem.
- Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie
Szablon:Tprawdziwa potrawa narodowa Polaków. Spożywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.
Jak to zrobić?
Składniki
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki:
- chleb – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce;
- smalec – jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym[1];
- nóż;
- przyprawy do smaku.
Przygotowanie
- Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
- Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
- A nie mówiłem! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
- Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
- Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
- Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!
Odmiany chleba ze smalcem
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:
- Szablon:Tnajbardziej znana odmiana;
- Szablon:Tdelikatniejsza wersja tej powyżej;
- Szablon:Tdobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi;
- Szablon:Tpopularny, gdy skończy się masło;
- Szablon:Tjak kto lubi...
Popularność
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.