Chleb ze smalcem: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (O to Wam chodziło?)
M (Robot wykonał kosmetyczne poprawki)
Linia 1: Linia 1:
[[plik:smalec chleb.jpg|thumb|200px|Chcesz gryza?]]
[[Plik:smalec chleb.jpg|thumb|200px|Chcesz gryza?]]
{{cytat|Kolejny dzień przynosi nam '''chleb ze smalcem'''.|[[Grupa Operacyjna]] o ulubionej potrawie}}
{{cytat|Kolejny dzień przynosi nam '''chleb ze smalcem'''.|[[Grupa Operacyjna]] o ulubionej potrawie}}
{{t}}prawdziwa potrawa narodowa [[Polacy|Polaków]]. Spożywany zwłaszcza przez ludność z [[wieś|terenów wiejskich]]. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.
{{t}}prawdziwa potrawa narodowa [[Polacy|Polaków]]. Spożywany zwłaszcza przez ludność z [[wieś|terenów wiejskich]]. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.


==Jak to zrobić?==
== Jak to zrobić? ==
[[Plik:Smalec.png|thumb|300px|''Biedactwo'' powiadasz...]]
[[Plik:Smalec.png|thumb|300px|''Biedactwo'' powiadasz...]]
===Składniki===
=== Składniki ===
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki:
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki:
*[[chleb]] – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce;
*[[chleb]] – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce;
Linia 12: Linia 12:
*przyprawy do smaku.
*przyprawy do smaku.


===Przygotowanie===
=== Przygotowanie ===
#Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
#Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
#Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
#Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
Linia 20: Linia 20:
#Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!
#Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!


==Odmiany chleba ze smalcem==
== Odmiany chleba ze smalcem ==
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:
* {{t|chleb ze smalcem i [[cebula|cebulą]]}}najbardziej znana odmiana;
* {{t|chleb ze smalcem i [[cebula|cebulą]]}}najbardziej znana odmiana;
Linia 28: Linia 28:
* {{t|chleb ze smalcem i z miodem}}jak kto lubi...
* {{t|chleb ze smalcem i z miodem}}jak kto lubi...


==Popularność==
== Popularność ==
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem<ref>Zawinięty w „Trybunę Ludu”</ref> był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem<ref>Zawinięty w „Trybunę Ludu”</ref> był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.


{{przypisy}}
{{przypisy}}

[[kategoria:Potrawy]]
[[Kategoria:Potrawy]]

Wersja z 14:33, 31 gru 2011

Plik:Smalec chleb.jpg
Chcesz gryza?

Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem.

Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie

Szablon:Tprawdziwa potrawa narodowa Polaków. Spożywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.

Jak to zrobić?

Biedactwo powiadasz...

Składniki

Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki:

  • chleb – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce;
  • smalec – jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym[1];
  • nóż;
  • przyprawy do smaku.

Przygotowanie

  1. Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
  2. Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
  3. A nie mówiłem! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
  4. Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
  5. Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
  6. Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!

Odmiany chleba ze smalcem

Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:

Popularność

Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.

Przypisy

  1. Plazma też może być
  2. Zawinięty w „Trybunę Ludu”