Chleb ze smalcem

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem

Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie

Szablon:T prawdziwa potrawa narodowa Polaków. Jest spożywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.

Jak to zrobić?

Składniki

Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki:

  • Chleb - najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce.
  • Smalec - jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym[1]!
  • Nóż
  • Przyprawy do smaku

Przygotowanie

  1. Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
  2. Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
  3. A nie mówiłem! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
  4. Otwórz opakowanie w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
  5. Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
  6. Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!

Odmiany chleba ze smalcem

Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:

  • Chleb ze smalcem i cebulą - najbardziej znana odmiana.
  • Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem - delikatniejsza wersja tej powyżej.
  • Chleb ze smalcem i z ogórkiem - dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi.
  • Chleb ze smalcem i szynką - popularny, gdy skończy się masło.
  • Chleb ze smalcem i z miodem - jak kto lubi...

Popularność

Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fastfudy. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach, i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.

Przypisy

  1. Plazma też może być
  2. Zawinięty w Trybunę Ludu