Hellena

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Hellena – Doskonale znana w Polsce i okolicach firma produkująca napoje gazowane i nie tylko.

Smaki Helleny

  • Czerwony – Każdy koneser wie, że czerwona Hellena to dobra Hellena. Równocześnie warto zauważyć, że jest to najczęściej występujący kolor tego zacne napoju.
  • Biała – Najdelikatniejszy smak i aromat powodują, że różni się od czerwonej jedynie kolorem i natężeniem gazu. Z rzadka spotykana i ogólnie mało dostępna. Najwybitniejsi znawcy Helleny cenią ją bardzo wysoko.
  • Żółta – najmarniejsza z Hellen, słaba, nisko gazowana i ogólnie pija ją tylko ci, którzy się nie znają na Hellenie.
  • Zielona – limited edition. Tylko najstarsi koneserzy widzieli ją w realu i są to niepotwierdzone plotki.

Technika picia

Jak każdy wie Hellenę pije się tylko i wyłącznie z gwinta, techniką wysokoszyjkową. Dla niekumatych:

  1. Złap butelkę tuż pod korkiem
  2. Wstrząśnij, dla większego czadu
  3. Odkręć korek i pij ile wlezie

Warto też napomnieć, że Hellenę należy pić na raz, bez zostawiania otwartej na dłużej niż 3 godziny gdyż traci wartości odżywcze i maleje poziom nasycenia gazu.

Rynek=

Na starych dobrych plakietkach na Hellenie było dokładnie napisane "Podbija rynki USA i Kanady". Od 2007 napis ten zniknął – widocznie napój podbił już do końca rynki tych krajów i trzyma tam absolutny monopol.

Grupa społeczna najchętniej sięgająca po Hellenę to rolnicy, politycy i mistrzowie jogi.