Kebab

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 19:51, 10 lut 2009 autorstwa Wilqw3 (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 80.48.174.92. Autor wycofanej wersji to 83.26.55.76.)
Reklama jadłodajni w Skwierzynie, 50 m od szkoły języka angielskiego

Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.

Kebab w Polsce

W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. Zagłębiem kebaba w polsce jest Skwierzyna, na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.

Krytyka

W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.

Walka z kebabem

Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.

Zobacz też

Szablon:Stubkuch

nn:Kebab