Miód: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Jerry713. Autor wycofanej wersji to 95.41.124.216.)
Linia 1: Linia 1:
{{cytat|'''Mjut'''|[[Kubuś Puchatek]] o '''miodzie'''}}
{{cytat|'''Mjut'''|[[Kubuś Puchatek]] o '''miodzie'''}}
{{cytat|'''Lodzio miodzio'''|[[Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera]]'''}}
'''Miód''' – żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami.
'''Miód, miodek, miozdio''' – żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach kulinarnych, eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA.


== Rodzaje smacznego i pożywnego miodu ==
== Rodzaje smacznego i pożywnego miodu ==

Wersja z 21:29, 23 lip 2010

Mjut

Kubuś Puchatek o miodzie

Lodzio miodzio

Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera

Miód, miodek, miozdio – żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach kulinarnych, eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA.

Rodzaje smacznego i pożywnego miodu

  • Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
  • Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
  • Miód spadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
  • Miód uszny – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci.
  • Miód spoza UE - wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w ChRL. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.


Szablon:Stubkuch