Perła (piwo)

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Perła Chmielowa w szklanicy Van Pur

Perłapiwo pochodzenia lubelskiego. Trunek zyskał swą urokliwą nazwę dzięki temu, że puszki idealnie nadawały się do rzucania przed wieprze. Piwo szeroko spożywane w województwie lubelskim, poza nim nieznane. Szkolenie każdego małego dziecka na Lubelszczyźnie przebiega według hasła „Perła Chmielowa to nasza królowa”. Często wybierana jako napój do przepłukania ust w godzinach wczesnopopołudniowych. Dość kwaśna, przez co dobra do mocno słonych przystawek, jak pańskie krewetki. Perła produkowana i spożywana jest w dwóch odmianach, chmielowej i mocnej.

Znanym wielbicielem lubelskiego piwa jest Jakub Wędrowycz.

Perła Chmielowa

Perła Chmielowa – piją je tylko dziewczynki i małe dzieci, czasem również się zdarza, że kobiety w ciąży. Smakuje jak woda z brudnej rzeki, ale i tak jest lepsze od Harnasia – piwa po chuju.

Perła Mocna

Perła Mocnanapój bogów (nawet trzech), wspaniały nektar, z mocną zawartością alkoholu (7,8%). Lekki posmak spirytusu nadaje temu piwu iście wyrafinowany charakter.

Zobacz też