Słownik:Kuchenny

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 18:29, 13 sty 2006 autorstwa Faflanc (dyskusja • edycje)
(różn.) ← przejdź do poprzedniej wersji • przejdź do aktualnej wersji (różn.) • przejdź do następnej wersji → (różn.)

Słownik kuchenny

D

  • deser - przyczyna, dla której siada się do posiłku

K

  • kaloria - podstawowa jednostka miary, jaką stosuje osoba, pragnąca wziąć dokładkę
  • książka kucharska - coś w rodzaju science-fiction - czytasz i z góry wiesz, że nic takiego się nie stanie.

L

  • lodówka - kosztowny i mało wydajny klimatyzator

M

  • mikrofalówka - kosmiczne urządzenie kuchenne wykorzystujące zasadę radaru do zlokalizowania i zniszczenia każdego rodzaju jedzenia umieszczonego wewnątrz.

N

  • noga od stołu - instrument perkusyjny

O

  • ozorki - mięso rzadko podawane , gdyż niebezpiecznie zbliża się do tej cienkiej linii, oddzielającej wołowinę od kawałka martwej krowy.

P

  • piekarnik - domowe urządzenie do zwęglania mięsa, drobiu i tego, co w założenu miało być ciastem
  • przepis - seria instrukcji mówiących krok po kroku jak przygotować produkty, które zapomniałaś kupić, przy użyciu utensyliów, których nie posiadasz, aby uzyskać danie, którego nawet pies nie będzie chciał jeść

W

  • wrzenie - punkt, jaki osiągają rodzice, słysząc automatyczne "błeee" zanim jedzenie zostanie spróbowane.
  • wstępnie podgrzać - nagrzać piekarnik na tyle, by można było poparzyć sobie palce zarówno przy wkładaniu potrawy, jak i przy jej wyjmowaniu.
  • wyparować - magiczna sztuczka praktykowana przez domowników, gdy trzeba posprzątać ze stołu i pozmywać.