Wędlina: Różnice pomiędzy wersjami
M |
|||
Linia 6: | Linia 6: | ||
{{przypisy}} |
{{przypisy}} |
||
{{ |
{{stubkuch}} |
||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 16:16, 11 gru 2008
Wędlina - zespół, skład przetworów mięsnych, mięsnopodobnych, mięsnopochodnych. Wędliny poprawiać mają walory smakowe pieczywa, ale widok samych wędlin mogą przyprawiać o odruch wymiotny.
Wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Wędliny składają się w 60/70% z wody i soli[1], 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię wojskową. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należy nie tylko sklep u rzeźnika, ale sieci typu Biedronka, Tesco, Lidl itp.
Do wędlin mięsnopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka.
Przypisy
- ↑ spotykane są przypadki zawartości wód w 99%