Wędlina: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
M
Linia 1: Linia 1:
'''Wędlina''' - zespół, skład przetworów [[mięso|mięsnych]], mięsnopodobnych, mięsnopochodnych. Wędliny poprawiać mają walory smakowe [[pieczywo|pieczywa]], ale widok samych wędlin mogą przyprawiać o odruch wymiotny.
'''Wędlina''' zespół przetworów [[mięso|mięsnych]], mięsnopodobnych, mięsnopochodnych. Wędliny poprawiać mają walory smakowe [[pieczywo|pieczywa]], ale widok samych wędlin może przyprawiać o odruch wymiotny.


Wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Wędliny składają się w 60/70% z [[woda|wody]] i [[sól|soli]]<ref>spotykane są przypadki zawartości wód w 99%</ref>, 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię [[wojsko]]wą. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należy nie tylko sklep u rzeźnika, ale sieci typu Biedronka, Tesco, Lidl itp.
Wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Wędliny składają się w 60 / 70% z [[woda|wody]] i [[sól|soli]]<ref>Spotykane są przypadki zawartości wód w 99%.</ref>, 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię [[wojsko]]wą. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należą sklepy rzeźnicze.


Do wędlin mięsnopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka.
Do wędlin mięsnopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka.
Linia 7: Linia 7:
{{przypisy}}
{{przypisy}}
{{stubkuch}}
{{stubkuch}}

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 18:08, 11 gru 2008

Wędlina – zespół przetworów mięsnych, mięsnopodobnych, mięsnopochodnych. Wędliny poprawiać mają walory smakowe pieczywa, ale widok samych wędlin może przyprawiać o odruch wymiotny.

Wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Wędliny składają się w 60 / 70% z wody i soli[1], 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię wojskową. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należą sklepy rzeźnicze.

Do wędlin mięsnopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka.

Przypisy

  1. Spotykane są przypadki zawartości wód w 99%.

Szablon:Stubkuch