Wędlina

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Wędlina - zespół, skład przetworów mięsnych, mięsnopodobnych, mięsnopochodnych. Wędliny jakimś cudem mają poprawiać walory smakowe pieczywa. A tak w ogóle widok samych wędlin mogą przyprawiać o odruch wymiotny. Otóż dlaczego? Po pierwsze, wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Po drugie wędliny składają się z 60-70% wody i soli (spotykane są przypadki zawartości wód w 99 procentach), 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię wojskową. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należy nie tylko sklep u rzeźnika, ale sieci typu Biedronka, Tesco, Lidl itp. Do wędlin mięsnopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka itp.