Woda mineralna: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg|200px|thumb|Niepopularna woda mineralna.]]
[[Plik:Wodociąg Zdrój.svg|200px|thumb|Niepopularna woda mineralna.]]
[[Plik:Kropla bezkitu.PNG|thumb|right|200px|Kropla bezkitu - nowy produkt w Polsce]]
{{t}}[[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwiścią wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia.
{{t}}[[woda]] (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwiścią wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia.



Wersja z 21:48, 15 sty 2013

Niepopularna woda mineralna.

Szablon:Twoda (ciekły, mokry, miękki, prześwitujący płyn, czasem gazowany) z dodatkiem rozkruszonych minerałów, które w połączeniu z wodą zamieniają się w bąbelki. Dodatkowo częstym dodatkiem do wody mineralnej są E153, E512, E582, E276, E256 i E526. Inną niesamowitą właściwiścią wody mineralnej jest to, że pomimo tego iż od tysięcy lat płynie w nietkniętych cywilizacją źródłach, ma datę spożycia.

Skład wody mineralnej

Litr wody mineralnej zawiera średnio:

  • 45% – aromat o smaku wody
  • 24% – sole ołowiu, kadmu, rtęci, talu i wzbogacanego uranu
  • 14% – substancje organiczne (zazwyczaj świeżo spłukane w toalecie)
  • 8% – sole (teoretycznie) niezabójcze

Pozostałe 9% zazwyczaj stanowi dwutlenek węgla (tylko w wodzie gazowanej) i wyskokochlorowa kranówa. czasem by uzyskać lepszy efekt (fajny kolorek butelki) poddaje się tą niezwykle zdrową mieszaninę zmiękczaniu.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.