Frytki: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(dr.)
Linia 17: Linia 17:
* [[placki ziemniaczane]]
* [[placki ziemniaczane]]
* [[Zagłębie frytkowe w Częstochowie]]
* [[Zagłębie frytkowe w Częstochowie]]
{{stubkuch}}
{{stub|kuch}}
[[de:Pommes Frites]]
[[de:Pommes Frites]]
[[en:French fries]]
[[en:French fries]]

Wersja z 23:45, 29 wrz 2012

Szablon:Zjadłbyś, ale nie zjesz

Plik:Frytki.jpg
Weeeź jedną, nikt nie zauważy...

A może frytki do tego?

Frytki w słynnej anegdocie

Frytki, frytki dla każdego, dla dużego i małego

Frytki według Gracjana Roztockiego

Jesteś jak ketchup,każdy maczał w tobie Frytkę.

Popularny tekst wśród młodzieży.

Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularne w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.

Ciekawostki

  • W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
  • Największa inwestycja Lęborka to popularne w Egipcie frytencje.
  • Tłuszcz do smażenia frytek jest wymieniany raz na 10 lat. Z tego powodu produkcja i sprzedaż frytek Europejczykom i Amerykanom uważana jest przez terrorystów za broń masowego rażenia skuteczniejszą od ataków samobójczych.
  • Frytki są jedynym sposobem aby sprzedać dwa ziemniaki w cenie dwóch kilogramów.
  • Niektórzy ludzie spożywają frytki ze słodkich ziemniaków – solenie ich skutkuje wymiotami, napadami szału, opętaniem przez szatana, utratą narządów rozrodczych, wymioty, sny o żelkach Haribo w kształcie bezmózgiego cyklopa, zmiana w Mothmana, pojawienie się dodatkowych par oczy i rąk, łysienie, nagła zmiana w muflona, niekontrolowana chęć skakania przez balkon i wyrastanie dodatkowych palców.

Zobacz też

Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.