Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono poprzednią wersję, jej autor to Poc Vocem. Autor wycofanej wersji to 178.36.244.88.) |
|||
Linia 16: | Linia 16: | ||
* Zupa "przegląd tygodnia" – wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa. |
* Zupa "przegląd tygodnia" – wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa. |
||
* Czarna polewka |
* Czarna polewka |
||
* Podpierdalanka |
|||
* Mleczna |
* Mleczna |
||
* Żurek |
* Żurek |
Wersja z 20:41, 24 maj 2013
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Rodzaje zupy
- Zupa nic
- Zupa dziada
- Zupa pomidorowa
- Zupa z Kaczki (aka rosół)
- Zupa bieda
- Zupka chińska
- Wodzionka
- Zupa "przegląd tygodnia" – wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa.
- Czarna polewka
- Mleczna
- Żurek
- Barszcz
- Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.