Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M („Granat (Wino” przeniesiono do „Granat (wino)”: *********)
M (j.w.)
Linia 1: Linia 1:
'''Wino Granat''' - jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje:
'''Wino Granat''' jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje:
* Granat Zielony - od koloru nalepki na butelce
* Granat Zielony od koloru nalepki na butelce
* Granat Czerwony - od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie).
* Granat Czerwony od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie).
Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.
Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki, powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.


Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego [[piwo|piwa]] z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie.
Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego [[piwo|piwa]] z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie.

Wersja z 03:21, 8 lut 2007

Wino Granat – jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje:

  • Granat Zielony – od koloru nalepki na butelce
  • Granat Czerwony – od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie).

Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki, powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.

Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego piwa z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie.

Składniki:

  • napalm
  • odrobina łez Ryszarda Lwie Serce
  • żużel
  • jabłka
  • woda
  • siugar (czyt. siugał)
  • tlen z raju utraconego
  • siarka (łac. sulfur)