Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Kompressor (dyskusja • edycje) M („Granat (Wino” przeniesiono do „Granat (wino)”: *********) |
M (j.w.) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Wino Granat''' |
'''Wino Granat''' – jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje: |
||
* Granat Zielony |
* Granat Zielony – od koloru nalepki na butelce |
||
* Granat Czerwony |
* Granat Czerwony – od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie). |
||
Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji. |
Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki, powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji. |
||
Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego [[piwo|piwa]] z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie. |
Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego [[piwo|piwa]] z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie. |
Wersja z 03:21, 8 lut 2007
Wino Granat – jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje:
- Granat Zielony – od koloru nalepki na butelce
- Granat Czerwony – od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie).
Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki, powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.
Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego piwa z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie.
Składniki:
- napalm
- odrobina łez Ryszarda Lwie Serce
- żużel
- jabłka
- woda
- siugar (czyt. siugał)
- tlen z raju utraconego
- siarka (łac. sulfur)