Frytki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (robot dodaje: es, fi, fr, ja, nl, sv) |
M (robot usuwa: es:Papas fritas) |
||
Linia 11: | Linia 11: | ||
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
⚫ | |||
[[de:Pommes Frites]] |
[[de:Pommes Frites]] |
||
[[en:French fries]] |
[[en:French fries]] |
||
[[es:Papas fritas]] |
|||
[[fi:Ranskalainen]] |
[[fi:Ranskalainen]] |
||
[[fr:Frite]] |
[[fr:Frite]] |
||
[[ja:フライドポテト]] |
[[ja:フライドポテト]] |
||
⚫ | |||
[[sv:Pommes frites]] |
[[sv:Pommes frites]] |
Wersja z 15:05, 6 paź 2008
Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
- Największa inwestycja Lęborka to popularne w Egipcie frytencje.