Marchew: Różnice pomiędzy wersjami
(nowa strona) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Marchew''' (łac. ''dacus'')- roślina trująca, strączkowa, bezłodygowa, dla potrzeb przemysłowych kandyzowana i intensywnie barwiona czerwienią koszenilową. |
|||
Marchew jest częścią spisku światowych mocarstw mający na celu zawładnięcie nad [[szarą masą]]. |
|||
Zawiera 24 pierwiastki z tablicy mendelejewa , odmiana rosnąca przy większych trasach komunikacyjnych zawierają do 54 pierwiastków. |
|||
Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków. |
|||
''' |
|||
Historia użytkowania marchwi''' |
|||
W XV wieku, kiedy nie znano jeszcze techniki kandyzowania, marchew pozostawała dla ludzi nieinteresującym burym strączkiem zanurzonym w ziemi. Dopiero w XVIII wieku, dzięki upowszechnieniu nowych nadających się do tego procesu odmian oraz wynalezieniu sposobu na zabarwienie jej koszenilą, stała się popularnym towarem eksportowym z Południa na Północ. |
|||
---- |
|||
Użycie bojowe marchwi. Pierwsze wzmianki o pracy na bronią o kryptonimie MARCHEW rozpoczęły się po fiasku projektu gej-bomby w 1994 roku. |
Wersja z 23:47, 27 paź 2008
Marchew (łac. dacus)- roślina trująca, strączkowa, bezłodygowa, dla potrzeb przemysłowych kandyzowana i intensywnie barwiona czerwienią koszenilową.
Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków. Historia użytkowania marchwi
W XV wieku, kiedy nie znano jeszcze techniki kandyzowania, marchew pozostawała dla ludzi nieinteresującym burym strączkiem zanurzonym w ziemi. Dopiero w XVIII wieku, dzięki upowszechnieniu nowych nadających się do tego procesu odmian oraz wynalezieniu sposobu na zabarwienie jej koszenilą, stała się popularnym towarem eksportowym z Południa na Północ.