Marchew: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
Linia 1: Linia 1:
'''Marchew''' (łac. ''dacus'')- roślina trująca, strączkowa, bezłodygowa, dla potrzeb przemysłowych kandyzowana i intensywnie barwiona czerwienią koszenilową.
Marchew jest częścią spisku światowych mocarstw mający na celu zawładnięcie nad [[szarą masą]].
Zawiera 24 pierwiastki z tablicy mendelejewa , odmiana rosnąca przy większych trasach komunikacyjnych zawierają do 54 pierwiastków.


Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków.
'''
Historia użytkowania marchwi'''


W XV wieku, kiedy nie znano jeszcze techniki kandyzowania, marchew pozostawała dla ludzi nieinteresującym burym strączkiem zanurzonym w ziemi. Dopiero w XVIII wieku, dzięki upowszechnieniu nowych nadających się do tego procesu odmian oraz wynalezieniu sposobu na zabarwienie jej koszenilą, stała się popularnym towarem eksportowym z Południa na Północ.
----
Użycie bojowe marchwi. Pierwsze wzmianki o pracy na bronią o kryptonimie MARCHEW rozpoczęły się po fiasku projektu gej-bomby w 1994 roku.

Wersja z 23:47, 27 paź 2008

Marchew (łac. dacus)- roślina trująca, strączkowa, bezłodygowa, dla potrzeb przemysłowych kandyzowana i intensywnie barwiona czerwienią koszenilową.

Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków. Historia użytkowania marchwi

W XV wieku, kiedy nie znano jeszcze techniki kandyzowania, marchew pozostawała dla ludzi nieinteresującym burym strączkiem zanurzonym w ziemi. Dopiero w XVIII wieku, dzięki upowszechnieniu nowych nadających się do tego procesu odmian oraz wynalezieniu sposobu na zabarwienie jej koszenilą, stała się popularnym towarem eksportowym z Południa na Północ.