Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (usunięty link) |
|||
Linia 14: | Linia 14: | ||
* siugar (czyt. siugał) |
* siugar (czyt. siugał) |
||
* tlen z raju utraconego |
* tlen z raju utraconego |
||
*'''[http://byku.prv.pl BrooWarki]''' |
|||
[[Kategoria:Życie codzienne]] |
[[Kategoria:Życie codzienne]] |
||
'''[http://byku.prv.pl BrooWarki]''' |
|||
'''[http://byku.prv.pl BrooWarki]''' |
|||
[[Kategoria:Kultura]] |
[[Kategoria:Kultura]] |
||
'''[http://byku.prv.pl BrooWarki]''' |
|||
'''[http://byku.prv.pl BrooWarki]''' |
Wersja z 02:42, 19 lut 2006
Wino Granat - jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje:
- Granat Zielony - od koloru nalepki na butelce
- Granat Czerwony - od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie).
Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.
Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego piwa z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie.
Składniki:
- napalm
- odrobina łez Ryszarda Lwie Serce
- żużel
- jabłka
- woda
- siugar (czyt. siugał)
- tlen z raju utraconego