Marchew: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (dr.)
(nowa strona)
Linia 1: Linia 1:
Warzywo najczęściej koloru pomarańczowego. Częstro jest dodawana do zup i sałatek. W środku ma takie coś że słodkie jest i nie lubią jej dzieci neo.
'''Marchew''' (z pol. '''Marchewka''')– <s>owoc</s><ref>A może drzewo? [[Unia Europejska|UE]] nad tym pracuje.</ref> warzywo jedzone przez ludzi oraz używane do produkcji soków <s>owocowych</s>.

== Wymagania ==
* Najlepiej rośnie ona na glebach znajdujących się przy autostradach <ref>Dlatego w Polsce jest taka mizerna.</ref> oraz zakładach przemysłowych.
* Ulubioną temperaturą marchwi jest od ok. 0 <sup>'''<small>o</small>'''</sup>C do ok. 25 <sup>'''<small>o</small>'''</sup>C.
==Historia==
Dawno temu, Indianie w swoich wioskach siedzieli i jedli pietruszki. Jedli pietruszki. Jedli pietruszki. I tak przez miliony lat. Gdy się im znudziło jedzenie w kółko tego samego postanowili wymyślić nowe warzywa - tak powstały marchewki. Miały być początkowo koloru niebieskawego, lecz akurat skończyły się im farby w tym kolorze. Wybrano więc czerwony - niestety dania w tym kolorze nie przypadły Indianom do gustu, a cały zapas marchwi zgnił w samochodzie dostawczym. Tak też powstała angielska nazwa warzywa - z połączenia słów CAR (auto) i ROT (zgnilizna).

== Smak ==
===Naturalnie wyhodowane===
Są bardzo smaczne, ale praktycznie niespotykane. Nikt ich nie kupuje ze względu na nieciekawy kształt i robaki.
===Sztucznie wyhodowane===
Mają bardzo artystyczny kształt i są pozbawione insektów. Co z tego, że w środku mają tylko wodę i pestycydy?
== Zastosowanie ==
Marchewka bardzo dobrze pochłania wszystkie metale ciężkie i szkodliwe substancje chemiczne co sprawia że gleba w rejonach jej występowania jest czystsza<ref>Są to gleby klasy VI.</ref>, niż tam gdzie ich nie ma.

== Ciekawostki==
* [[Amerykańscy naukowcy]] ustalili, że marchew ogólnie uznawana jest za warzywo. Jednak, że w [[Portugalia|Portugalii]] robi się z niej dżemy, a we [[Francja|Francji]] robi się z niej olej, to nie wiadomo czym ona w końcu jest.

{{przypisy}}

[[Kategoria:Warzywa]]

Wersja z 22:11, 29 sty 2010

Warzywo najczęściej koloru pomarańczowego. Częstro jest dodawana do zup i sałatek. W środku ma takie coś że słodkie jest i nie lubią jej dzieci neo.