Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (drobne)
Linia 1: Linia 1:
[[Grafika:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]]
[[Plik:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]]
{{cytat|Magda, gotuj '''pierogi''',<br />kiedy nie ma mąki...<br />A Magda – do miasta,<br />po mąkę do ciasta,<br />Magda, gotuj '''pierogi'''!|Przyśpiewka ludowa}}
{{cytat|Magda, gotuj '''pierogi''',<br />kiedy nie ma mąki...<br />A Magda – do miasta,<br />po mąkę do ciasta,<br />Magda, gotuj '''pierogi'''!|Przyśpiewka ludowa}}



Wersja z 23:47, 19 lis 2010

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!

Przyśpiewka ludowa

Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.

Szablon:Stubkuch