Frytki: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(literówki)
Linia 2: Linia 2:
{{Cytat|A może '''frytki''' do tego?|'''Frytki''' w słynnej anegdocie}}
{{Cytat|A może '''frytki''' do tego?|'''Frytki''' w słynnej anegdocie}}
{{Cytat|'''Frytki''', '''frytki''' dla każdego, dla dużego i małego|'''Frytki''' według [[Gracjan Roztocki|Gracjana Roztockiego]]}}
{{Cytat|'''Frytki''', '''frytki''' dla każdego, dla dużego i małego|'''Frytki''' według [[Gracjan Roztocki|Gracjana Roztockiego]]}}
{{Cytat|Jesteś jak ketchup,każdy maczał w tobie '''Frytkę'''. }}
'''Frytki''' – żółte paski wyrabiane z [[ziemniak|ziemniaków]], popularne w [[Polska|Polsce]] i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Rosji]]. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[sól|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
'''Frytki''' – żółte paski wyrabiane z [[ziemniak|ziemniaków]], popularne w [[Polska|Polsce]] i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Rosji]]. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[sól|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.



Wersja z 20:57, 15 lip 2011

Plik:Frytki.jpg
Weeeź jedną, nikt nie zauważy...

A może frytki do tego?

Frytki w słynnej anegdocie

Frytki, frytki dla każdego, dla dużego i małego

Frytki według Gracjana Roztockiego

Jesteś jak ketchup,każdy maczał w tobie Frytkę.

{{{2}}}

Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularne w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.

Ciekawostki

  • W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
  • Największa inwestycja Lęborka to popularne w Egipcie frytencje.
  • Tłuszcz do smażenia frytek jest wymieniany raz na 10 lat. Z tego powodu produkcja i sprzedaż frytek Europejczykom i Amerykanom uważana jest przez terrorystów za broń masowego rażenia skuteczniejszą od ataków samobójczych.
  • Frytki są jedynym sposobem aby sprzedać dwa ziemniaki w cenie dwóch kilogramów.

Zobacz też

Szablon:Stubkuch