|
|
(Nie pokazano 5 wersji utworzonych przez 4 użytkowników) |
Linia 1: |
Linia 1: |
|
{{t|Pomidor|[[język japoński|jap.]] ''midori'' – zielony}}każdy dojrzały (dosłownie: już nie zielony) owoc lub warzywo. Nie dotyczy grochu, niektórych fasolek szparagowych i papierówek.
|
|
'''[[Słownik:Pomidor|Pomidor]]''' ([[język japoński|jap.]] ''midori'' – zielony) – każdy dojrzały (dosłownie: już nie zielony) [[Słownik:Owoc|owoc]] lub warzywo. Nie dotyczy grochu, niektórych fasolek szparagowych i papierówek. |
|
|
|
|
|
|
<noinclude>[[Kategoria:Słownik – rzeczowniki]] [[Kategoria:Słownik – warzywa]] [[Kategoria:Słownik – hasła japońskie]]</noinclude> |
|
[[Kategoria:Rzeczowniki (słownik)|{{PAGENAME}}]] |
|
Aktualna wersja na dzień 21:50, 5 wrz 2021
Pomidor (jap. midori – zielony) – każdy dojrzały (dosłownie: już nie zielony) owoc lub warzywo. Nie dotyczy grochu, niektórych fasolek szparagowych i papierówek.
Heptyczny – dotykowy, namacalny, zmacany.
Słowo pochodzi od sławnego greckiego gladiatora Heptusa, walczącego jedynie wręcz, który znany był również ze skracania dystansu w walce na arenie i obmacywania przeciwników, co często wprawiało ich w zakłopotanie i pozwalało Heptusowi wygrywać liczne pojedynki.
Czy nie wiesz…
Że Burkina Faso to wschodzące słońce Afryki?