Książka kucharska: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Misiek95. Autor wycofanej wersji to 194.63.133.2.) |
M (→Zastosowania) |
||
(Nie pokazano 50 wersji utworzonych przez 32 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Książka kucharska''' (''Biblia łasuchów'') – zbiór porad i przepisów związanych z kuchnią zamieszczonych w jednej książce, w celu zaspokojenia wolnego czasu gdy połączenie internetowe przestanie działać. Zwykle używana tylko i wyłącznie jako zbieracz kurzu i wszelkiego paskudztwa. Ulubione miejsce lęgowe pająków. |
'''Książka kucharska''' (''Biblia łasuchów'') – zbiór porad i przepisów związanych z kuchnią zamieszczonych w jednej książce, w celu zaspokojenia wolnego czasu gdy połączenie internetowe przestanie działać. Zwykle używana tylko i wyłącznie jako zbieracz kurzu i wszelkiego paskudztwa. Ulubione miejsce lęgowe pająków. |
||
==Przykładowy przepis== |
== Przykładowy przepis == |
||
'''Przysmak teściowej''' |
'''Przysmak teściowej''' |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
* jeszcze 0,5 kg trutki na szczury (a nuż 1 kg byłoby za mało); |
|||
* coś martwego (np. mucha czy komar, co tam znajdziesz). |
|||
⚫ | Wszystkie składniki mieszamy, tworząc nienadającą się do niczego breję, której kolor waha się między żółtym, a żółtym, z pływającym owadem, ale przynajmniej jedzie od niej alkoholem, a o to nam przecież chodziło, prawda? Zresztą wszystkie inne składniki oprócz [[trutka na szczury|trutki]] nie są potrzebne. Kiedy maź jest już gotowa, zadzwoń do teściowej i powiedz, że masz przedni obiad. Smacznego! |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
* żywy pająk (hodowlany smakuje najlepiej) |
|||
'''Bitwa pod Grunwaldem 1410''' |
|||
⚫ | Wszystkie składniki mieszamy, tworząc nienadającą się do niczego breję, której kolor waha się między żółtym, a żółtym, z pływającym |
||
* 1 kg [[cukier|cukru]]; |
|||
* 4 l [[woda|wody]]; |
|||
* 10 dag drożdży piekarskich. |
|||
Składniki mieszamy razem i odstawiam w słoju, gąsiorku lub innym przystosowanym do wyrobu alkoholu pojemniku. Po dwóch tygodniach zlewamy płyn znad osadu i destylujemy go. Voila! [[Smacznego|Bon Apetit]]! |
|||
'''Kurczak z [[wino|winem]]''' – przepis na wspaniały wieczór z ukochaną |
'''Kurczak z [[wino|winem]]''' – przepis na wspaniały wieczór z ukochaną |
||
* Kurczak |
* [[Kurczak]]; |
||
* Litr czerwonego wina |
* Litr czerwonego wina; |
||
* Koniak |
* Koniak; |
||
* Tequilla |
* Tequilla. |
||
[[Alkohol]] mieszamy razem, do smaku można podać z [[sokiem]]; w formie [[drink]]a. [[Kurczak]]a wyrzucamy, bo jest do dupy. Spędzamy upojny wieczór z |
[[Napój alkoholowy|Alkohol]] mieszamy razem, do smaku można podać z [[sok (napój)|sokiem]]; w formie [[drink]]a. [[Kurczak]]a wyrzucamy, bo jest do [[dupa|dupy]]. Spędzamy upojny wieczór z Brzydką [[Teściowa|Teściową]]. |
||
'''Jajecznica [[Student|studencka]]''' |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
* masło lub olej (na pewno nie własne – rozejrzyj się po lodówce i podbierz sąsiadowi); |
|||
* mięso (pająki z grilla); |
|||
* sól (no tę złotówkę na sól jakoś skombinujesz, nie? Jeżeli nie odparuj własny pot); |
|||
* pieprz („wypieprz”. Serio. Wypieprz. WYPIEPRZ!). |
|||
Jajecznicę każdy głupi potrafi zrobić, więc sposobu przygotowania nie będzie. |
|||
⚫ | |||
* Idealnie zastępuje rozpałkę do grilla. |
* Idealnie zastępuje rozpałkę do grilla. |
||
* Jak również jako wkład do kominka. |
|||
* Można ją wyrzucić do niebieskiego pojemnika na śmieci. |
* Można ją wyrzucić do niebieskiego pojemnika na śmieci. |
||
* Można się nią podetrzeć po skorzystaniu z wc (uważając, żeby nie podcierać się stroną z przepisem na Bitwę pod Grunwaldem- patrz wyżej). |
|||
* Dodatkowo jeżeli chcesz być mega-kozak to można ją rozerwać na pół w jakieś 3 sekundy. |
* Dodatkowo jeżeli chcesz być mega-kozak to można ją rozerwać na pół w jakieś 3 sekundy. |
||
* Ewentualnie za jej pomocą można ugotować surówkę z kabaczków. |
* Ewentualnie za jej pomocą można ugotować surówkę z kabaczków. |
||
* Wielu używa ją jako brudnopisu, bądź ratuje lasy oddając ją na makulaturę. |
* Wielu używa ją jako brudnopisu, bądź ratuje lasy oddając ją na makulaturę. |
||
* Oraz najbardziej hardkorowa wersja |
* Oraz najbardziej hardkorowa wersja – coś ugotować z przepisów zawartych w niej np. sałatkę wegetariańską z mięsa (Uwaga, grozi śmiercią!), makaron z sosem pomidorowym, oraz co jest praktycznie niemożliwe – kaczkę pieczoną w sosie śliwkowym. |
||
* Jeżeli masz dwie książki kucharskie, to przepleść kartkę po kartce, aby zdziwić się, że nie idzie ich rozłączyć wysuwając je z siebie. |
|||
* Jeśli lubisz ryzyko, możesz wcielić w życie przepis na gotowanie wody. To niebezpieczne. Tylko dla uczestników MajsterSzefa. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[książka]] |
|||
* [[kuchnia]] |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
[[Kategoria:Gatunki literackie]] |
Aktualna wersja na dzień 14:33, 8 wrz 2022
Książka kucharska (Biblia łasuchów) – zbiór porad i przepisów związanych z kuchnią zamieszczonych w jednej książce, w celu zaspokojenia wolnego czasu gdy połączenie internetowe przestanie działać. Zwykle używana tylko i wyłącznie jako zbieracz kurzu i wszelkiego paskudztwa. Ulubione miejsce lęgowe pająków.
Przykładowy przepis[edytuj • edytuj kod]
Przysmak teściowej
- 1 kg trutki na szczury (ruscy na bazarze mają w smaku wódki);
- 30 mg masła (nie margaryny, ona przecież wywołuje raka i inne szkodliwe choroby);
- jeszcze 0,5 kg trutki na szczury (a nuż 1 kg byłoby za mało);
- coś martwego (np. mucha czy komar, co tam znajdziesz).
Wszystkie składniki mieszamy, tworząc nienadającą się do niczego breję, której kolor waha się między żółtym, a żółtym, z pływającym owadem, ale przynajmniej jedzie od niej alkoholem, a o to nam przecież chodziło, prawda? Zresztą wszystkie inne składniki oprócz trutki nie są potrzebne. Kiedy maź jest już gotowa, zadzwoń do teściowej i powiedz, że masz przedni obiad. Smacznego!
Bitwa pod Grunwaldem 1410
Składniki mieszamy razem i odstawiam w słoju, gąsiorku lub innym przystosowanym do wyrobu alkoholu pojemniku. Po dwóch tygodniach zlewamy płyn znad osadu i destylujemy go. Voila! Bon Apetit!
Kurczak z winem – przepis na wspaniały wieczór z ukochaną
- Kurczak;
- Litr czerwonego wina;
- Koniak;
- Tequilla.
Alkohol mieszamy razem, do smaku można podać z sokiem; w formie drinka. Kurczaka wyrzucamy, bo jest do dupy. Spędzamy upojny wieczór z Brzydką Teściową.
Jajecznica studencka
- 4 jaja (najlepiej sprzed roku);
- masło lub olej (na pewno nie własne – rozejrzyj się po lodówce i podbierz sąsiadowi);
- mięso (pająki z grilla);
- sól (no tę złotówkę na sól jakoś skombinujesz, nie? Jeżeli nie odparuj własny pot);
- pieprz („wypieprz”. Serio. Wypieprz. WYPIEPRZ!).
Jajecznicę każdy głupi potrafi zrobić, więc sposobu przygotowania nie będzie.
Zastosowania[edytuj • edytuj kod]
- Idealnie zastępuje rozpałkę do grilla.
- Jak również jako wkład do kominka.
- Można ją wyrzucić do niebieskiego pojemnika na śmieci.
- Można się nią podetrzeć po skorzystaniu z wc (uważając, żeby nie podcierać się stroną z przepisem na Bitwę pod Grunwaldem- patrz wyżej).
- Dodatkowo jeżeli chcesz być mega-kozak to można ją rozerwać na pół w jakieś 3 sekundy.
- Ewentualnie za jej pomocą można ugotować surówkę z kabaczków.
- Wielu używa ją jako brudnopisu, bądź ratuje lasy oddając ją na makulaturę.
- Oraz najbardziej hardkorowa wersja – coś ugotować z przepisów zawartych w niej np. sałatkę wegetariańską z mięsa (Uwaga, grozi śmiercią!), makaron z sosem pomidorowym, oraz co jest praktycznie niemożliwe – kaczkę pieczoną w sosie śliwkowym.
- Jeżeli masz dwie książki kucharskie, to przepleść kartkę po kartce, aby zdziwić się, że nie idzie ich rozłączyć wysuwając je z siebie.
- Jeśli lubisz ryzyko, możesz wcielić w życie przepis na gotowanie wody. To niebezpieczne. Tylko dla uczestników MajsterSzefa.