Zupa: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(przekat)
Linia 19: Linia 19:
* [[Barszcz]]
* [[Barszcz]]
* Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem
* Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem

{{stubkuch}}
{{stub|kuch}}


[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Zupy i sosy]]

Wersja z 23:45, 29 wrz 2012

Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.

Charakterystyka zupy

Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.

Rodzaje zupy


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.